Pünkösdi Regatta

Lassan kezdődik a szezon a Balatonon, vízre bocsátják a vitorlásokat, előkerülnek az evezők. Az első versenyek egyike a Pünkösdi Regatta, amely a második legkedveltebb és legrangosabb nagy hajós túraverseny a Balatonon a Kékszalag után. A megméretéssorozat Balatonföldvárról indul, a harmadik napon pedig Ábrahámhegy a végállomás. A regatta alfája és ómegája Keszthely. Az idén az induló 1000 vitorlázó és 300 hajó között üdvözölhetjük Svájcban vásárolt katamaránjával Litkey Farkast is, aki még nem szerepelt a Pünkösdi Regattán. Egykori hajója, a Lisa tavaly kiválóan helytállt: Büki Gábor kormányzásával meglepetésre az egytestűek között elsőként ért vissza Keszthelyre. A Liza pünkösdkor, május 14–16-án vadonatúj külsővel tér vissza a Balatonra.

– Tavaly a Pünkösdi Regatta rajtolása előtt vettük át a Lisát az előző tulajdonostól, Litkey Farkastól – mondta Büki Gábor kormányos.

– A tizenkét fős csapatunk szinte vakon vágott neki a versenynek. A Lisa kis szélre optimalizált hajó magas, 21 méteres árboccal, 400 négyzetméternyi vitorlafelülettel, a regatta viszont markáns frontban rajtolt. A Balatonföldvár–Keszthely futamot egytestű kategóriában meglepetésre megnyertük. Az idei regattának tizenhét fővel vágunk neki, és bár már vannak közös tapasztalataink, a hajó épp fiatalító kúrán vesz részt: súlycsökkentésen esik át, új vitorlákat kap. A 800 kilogrammos tőkesúly helyett csak egy svert kerül a hajó alá, amely nem tartalmaz külön súlyt, kizárólag a hajó iránystabilitását szolgálja. A Lisa egy legenda, hat Kékszalagot nyert, a Tramontana után a második legeredményesebb hajó. Végre olyan pompában, olyan új dizájnnal kezdheti meg a szezont, amilyet régóta megérdemelt. Az új Lisa mindannyiunknak újdonság lesz, kíváncsian várjuk, hogy mire képes.

– Igyekeztünk úgy összeállítani az új csapatot, hogy a plusztagok mind komoly kishajós múlttal bírjanak, a hajó balanszban tartásához szükséges mozdulatok a zsigereikben legyenek. A csapat tagjai kivétel nélkül keszthelyiek, olyanok is vannak köztük, akikről tudom, hogy korábban kiválóan vitorláztak, de a munka vagy a tanulás miatt eltávolodtak a sporttól. Ez nekik is nagy lehetőség, és mérhetetlenül lelkesek. Van huszonkét emberünk, belőlük szeretnénk a teljesítményük alapján összeállítani egy fix csapatot a Kékszalagra – árulta el a hajó kormányosa.

– A Lisának eddig volt öt komoly ellenfele a Balatonon, most a két libera maradhat. Király Zsolt és a Raffica paramétereiben szinte megegyezik a Lisával. A különbség, hogy mi hat méter szélesen üljük a hajót, ők viszont nyolc méter szélesen kinn állnak a trapézon. A másik nagy ellenfél a Principessa, amely szintén egy keretes trapézos libera, de a Principessán van egy minimális tőkesúly, míg a Rafficán nincs – tette hozzá.
Büki Gábor Szabolcs Bencével, Büki Zsolttal és Csoltó Ákossal az idén már one design osztályban is megmérette magát: Melges 24 hajóval indultak a European Sailing Series hétállomásos versenysorozaton, amelynek első fordulója nemrég volt Szlovéniában.

– Huszonhét hajó vett részt rajta, a hatodik helyen végeztünk, ami nagy eredmény. Az első tíz-tizenöt versenyző között sokszoros világbajnokok, olimpikonok, profi vitorlázók ültek a hajókon, mint a North Sailsnek, a világ legnagyobb vitorlamárkájának a vitorlatervezője. Az új felállásban – a korábbitól eltérően – végre nincsen konfliktus, ezáltal sokkal egyenletesebb a csapat teljesítménye, ha pedig valamit elrontunk, jobban tudunk korrigálni. Bebizonyosodott, hogy veszett helyzetből is fel tudunk állni, és vissza tudunk kerülni az élmezőnybe, a legjobb nyolc közé – mondta Büki Gábor, és azt is elárulta: kis szélben bízik május második hétvégéjén.

forrás: http://www.monitormagazin.hu/24-ora-hirei/kis-szelben-nagy-csodakra-lehet-kepes-a-kivul-belul-megujulo-lisa

Kis szélben nagy csodákra lehet képes a Lisa - Galéria

lisa_4

KESZTHELY YACHT KIKÖTŐ

Cím: 8360 Keszthely, hrsz.: 3795/17/B
Tel.: +36 (30) 427-6016

Keszthely Yacht kikötő Facebook logó