Jövőre nyerni kell!

Egy éve üzemelteti a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. a keszthelyi Libás területén lévő vitorláskikötőt. A kezdet nem volt zökkenőmentes: politikai csatározás színhelyévé vált az idő közben új nevet kapó keszthelyi jachtkikötő. S hogy mi történt az eltelt idő alatt? – ezt kérdeztük Péter Zsolttól, a Nyugati-me dence Kikötőfejlesztő Kft. egyik tulajdonosától.

Háborgó vizeken kezdte a keszthelyi jachtkikötő a működését. Mit sikerült megvalósítani a kitűzött célokból?

– Többen próbáltak országos ismertségre szert tenni a kikötő megvásárlása kapcsán a médiában. Azonban ez a negatív hírverés a megvalósítandó célok elérését nem befolyásolta. Az, hogy a két szomszédos kikötő több mint egymilliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást kapott, a média egy részét nem foglalkoztatta. De hogy mi kifizettünk több mint félmilliárdot, az igen. Ha rajtuk múlik, ez a kikötő ma nem létezik, bezárásra kerül, így a szomszédos öbölbeli kikötők egy konkurenssel kevesebbel kellene, hogy számoljanak.

– A szükséges állagmegóvó felújítások jól haladtak, a beruházások, amelyeket elterveztünk, az év végéig megvalósulnak. Feszített gazdasági ütemterv mentén kellett megvalósítani a felújítást és a beruházásokat, mivel a vételár az évente várható bevételekhez képest rendkívül magas volt. Jövőre is készülünk új elemekkel, azonban azok már inkább végre a külső megjelenés javítását, nem pedig az állagmegóvást szolgálják majd.

Sikeresek voltak a keszthelyi hajók – Lisa, Fifty-Fifty – a rangos versenyeken. Milyen tervekkel vágnak bele a következő versenyszezonba?

– Jövőre tervezzük a „nagyhajók” egységes keszthelyi színekben szerepeltetését. A Lisa teljes körű felújításon esik át, mivel jövőre húszéves lesz, a Fifty-Fifty pedig a tervek szerint vadonatúj utódot kap, ami lehetővé teszi akár a nemzetközi megméretéseken való megjelenését is. Szeretnénk jövőre az egytestű és a többtestű hajók között is az élen végezni a nagy versenyeken. Az idén majd minden versenyen második–harmadikak voltunk!

Ha versenyekről beszélünk, kihagyhatatlan téma az utánpótlás-nevelés. Több turnusban is tanultak vitorlázni a kikötőben gyermekek. Van esély néhány év múlva egy új csapat összeállítására akár a versenyeken? Milyen kapcsolat épült ki a többi kikötővel?

– A gyerekutánpótlás nélkülözhetetlen a jövő számára. Ezt nem lehet elégszer elmondani! Ma megvan az a néhány gyerek, akire jövőre építhetünk, és szeretnénk minimum megduplázni a létszámukat. Hajó és edző van, csupán az elkötelezett gyerekek hiányoznak, akik hajlandók a szabadidejüket a Balatonon tölteni, és szeretnének prof versenyvitorlázóvá válni. A célunk, hogy Keszthely újra prof versenyzőt adjon a magyar vitorlázásnak olimpiai hajóosztályban, olyat, aki nemzetközi szinten is jól szerepel. Továbbá a nagyhajókra is kell az utánpótlás, a jelenlegi legénységek átlagéletkora lassan negyven év.

Hiányoznak a fiatalok az előző húsz évből. A célunk, hogy jövőre eljussunk odáig, hogy a többi klubbal egyesítsük legalább az utánpótlásképzést. A legszebb álom egy közös utánpótláscentrum megvalósítása lenne, ahol egyesített erőforrások mentén közös munka zajlana.

Mennyire vonzotta a kikötő azokat, akik nem vitorlázni szerettek volna?

– Ezen a területen még vannak teendőink. Nehéz összeegyeztetni a vitorlásklubélet és a külső érdeklődők egymás mellett élését. Tudomásul kell venni, hogy a vitorlázás, különösen a versenyvitorlázás veszélyes üzem, sajnos emiatt a balesetek elkerülése céljából vannak olyan területei egy kikötőnek, amelyeket a nagyközönség előtt nem lehet megnyitni. Ez óhatatlanul feszültségekhez vezet, azonban az általunk az idén elindított és jövőre folytatni kívánt, a Balatonon egyedülálló nyitott kikötő koncepciót nem befolyásolja. Továbbra is lehetősége lesz bárkinek bejönni a kikötő nagy részére, megnézni a hajókat, igénybe venni az étterem szolgáltatásait vagy egyszerűen csak sétálni egyet. Azonban mindenkinek be kell tartania azokat a szabályokat, amelyek a személy- és a vagyonvédelmet szolgálják, mivel ezek nem úri allűrként kerültek meghatározásra.

Forrás: Monitor Magazin

KESZTHELY YACHT KIKÖTŐ

Cím: 8360 Keszthely, hrsz.: 3795/17/B
Tel.: +36 (30) 427-6016

Keszthely Yacht kikötő Facebook logó