Türelem és alázat

A 32 éves Mezei Tamás számára a horgászat életvitel. Megrögzött pergető horgász, aki még pontyozni is műcsali val indul. Kedvencei a balinok, a sügérek és a kősüllők. Kizárólag az élmény miatt pecázik, a halakat szinte mindig visszaengedi. Ha épp nem horgászik, Budapesten él, közgazdászként marketinggel és kommunikációval foglalkozik.

– A keszthelyi jachtkikötő vezetőségével baráti a kapcsolatom, az ő meghívásukra nyáron előadást tartottam a gyerekhorgásztábor lakóinak. Ez volt az első horgásztábor itt, és ez volt életem első célzottan gyerekeknek tartott előadása, amit megdöbbentő érdeklődés és figyelem övezett. Fontosnak tartom az utánpótlás-nevelést: meg kell szerettetnünk a mai fiatalokkal a természetet, hogy ne folyton a számítógép előtt üljenek, arról nem is beszélve, hogy a horgászat megtanít arra, mi a tisztelet, a türelem vagy az alázat.

– Mit gondol a balatoni (hús)horgászás, illetve a sporthorgászás mai helyzetéről és jövőjéről?

– A sporthorgászat a fénykorát éli. A C and R (catch and release) horgászok nemcsak tiszteletből engedik vissza a halakat a tóba, hanem mert belátták:ha a horgász nem veszi figyelembe a méretkorlátozásokat, a tilalmakat, az elvihető halak darabszámát, az éves kvótát, nem lesz mit kifogni. Egyszerűbb és olcsóbb preventív jelleggel megóvni a természet kincseit, mint a halak folyamatos utánpótlásáról gondoskodni. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofi Zrt. elhivatottan végzi a munkáját, és ez érezhető is. A kereskedelmi halászat leállítása is jó hatással van vizünkre. A Balaton halállománya egyszerűen jó. A húshorgászat, ha nem virágzik is, de sajnálatos módon jelen van a Balatonnál. Jómagam évente akadok rapsicok hálóiba és hosszú, sokhorgos készségeikbe. A legjobb eszköz a kezünkben a visszaszorításukra a jog: az orvhalászat komoly büntetőjogi eljárást von maga után.

– Ha rangsorolni kellene, akkor Magyarország, a Balaton hányadik helyen állna Európában? Mivel javíthatnánk a pozíciónkon?

– A Balaton jelenleg nem frekventált úti célpont az európai horgászok körében. Pedig rekordméretű pontyaink vannak, hatalmas amurjaink, a sügér és a csukaállományunk fantasztikus, nem beszélve a balatoni fogasokról és kősüllőkről. Az adottságaink megfelelők, már csak infrastruktúrában kell követnünk rohanó világunk tempóját. Éveken belül a vendéghorgászok kedvelt úti célja lehetünk, ám ezért még sokat kell tennünk. Új kikötőket, horgászhelyeket, horgászközpontokat, partszakaszokat, horgásztanyákat, szállásokat kell létrehozni és a prof vendéghorgászattal kapcsolatos szolgáltatásokat fejleszteni, mint a csónakbérlés. E célok eléréséhez össze kell fognunk.

– Számíthatunk-e az elektromos hajók tömegesebb megjelenésére a Balatonon?

– Az elektromos hajózás alternatív megoldást kínál a minőségi időtöltésre, legyen szó hajózásról, fürdőzésről, pihenésről, üzleti tárgyalásról, horgászatról vagy aktív sportolásról. A villanyhajók egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Egyre többen döntenek úgy, hogy vitorlásaikat villanyhajókra cserélik. Mára 140-150 elektromos hajó cirkál a Balaton vizén, több mint fele magyar gyártmány. A mai felső kategóriát luxus, kényelem és biztonság jellemzi, a nagy hatótávról nem is beszélve: a jobban felszerelt hajók egy töltéssel már egy teljes napon át folyamatosan haladnak.

– Ezeket a hajókat milyen infrastruktúra várja a szárazföldön, milyen beruházást igényelnek a kikötők?

– A mai villanyhajóst éppen olyan fejlett infrastruktúra fogadja a szárazföldön, mint a vitorlásokat. Egymás mellett parkolnak a vitorlások és az elektromos hajók, a méretük is hasonló. Egy villanyhajónak gyakorlatilag csak egy konnektor kell, amelyre rácsatlakozhat, és már töltődik is. Jelenleg három gyorstöltő állomás van a Balatonon, ahol a speciális töltőket igénybe véve nagyjából három óra alatt tölthetjük fel 80 százalékra elektromos motorcsónakunkat.

– Az elektromos motorok elterjedésének legéletszerűbb példái maguk a balatoni csónakos horgászok. Évekkel ezelőtt még mindenki evezett, ma már a többségünk elektromos motorral közlekedik, így nagyobb területeket tudunk egyszerre bejárni, ami növeli az eredményességünket. Jómagam tíz éve horgászom elektromos csónakból.

Elképesztő, mennyire megkönnyíti a helyzetem, este töltöm, nappal pedig megyek vele.

KESZTHELY YACHT KIKÖTŐ

Cím: 8360 Keszthely, hrsz.: 3795/17/B
Tel.: +36 (30) 427-6016

Keszthely Yacht kikötő Facebook logó