Mindig a megoldásra kell koncentrálni,                    mert a győzelem fejben dől el

2016 ismét olimpiai év, a XXXI. nyári játékokat ezúttal Rio de Janeiro rendezi. A magyar vitorlázóknak eddig egy kvótájuk volt Berecz Zsombornak (finn dingi) köszönhetően, a nyár folyamán azonban a férfi laser standard osztályban a kanadai kingstoni világbajnokságon Tomai Balázs is kiharcolta az ötkarikás játékokon való indulási jogot. A balatonfüredi MVM SE 26 éves sportolójával a felkészülésről, Rióról beszélgettünk.

– A laser kategóriában mennyire vagyunk jók?

– A laser a legnépszerűbb olimpiai osztály a világon. Viszonylag olcsó, bár kevésbé látványos. A többi olimpiai hajóosztály, a 470-es vagy a finn dingi sokkal költségesebb. A laser hajóból 210 000 darabot gyártottak eddig, 65 országban vitorláznak vele.

– Hogy készül a riói olimpiára?

– A felkészülés legfontosabb eleme, hogy legyenek jó edzőpartnerek. Járok külföldi edzőtáborokba, a fizikai erőnlétemet igyekszem a maximumra hozni. Nagyon fontos az is, hogy egy hétnél több ne maradjon ki a vitorlázásból, különben a finom érzékeknek újra rá kell hangolódniuk a vízre, a hajóra. Ha lehet, mindennap vitorlázok és végzek kondicionális edzést is: reggel futás, majd vízi edzés, este pedig fizikai edzés.

– Milyen versenytársakra számít az olimpián?

– Az olimpián minden országból csak egy versenyző indulhat, tehát mondjuk a világbajnokságon szereplő hat ausztrál vitorlázóból csak a legjobb mehet Rióba, ezért nagy küzdelem folyik. Nálunk én teljesítettem a szintet, de ez nem jelenti azt automatikusan, hogy én indulok majd a játékokon.

– Akkor nem lazíthat…

– Nem áll szándékomban.

– Hol fog edzeni?

– A jövő héten kezdődik egy háromversenyes őszi sorozat: az Európa-kupa és a magyar bajnokság között lesz még egy megméretés. A téli felkészülés során Split és Gran Canaria a cél. Horvátországban remek laseres csapatok vannak, közel van, elérhető. Januárban Miamiban van egy világkupa, majd Mexikó következik, európai versenyek, azután ismét Rio.

– Hányan indulnak az ön osztályában?

– A laserben negyvenhat ország negyvenhat képviselője indul. Tíz futam lesz plusz egy úgynevezett medal race; ez napi két futamot jelent. Mindenki annyi pontot kap, ahányadikként ér célba, és a tíz futam összesített eredménye alapján az nyer, akinek a legkevesebb pontja van. A győzelem nem szerencse kérdése, ezen a szinten minden fejben dől el. Egy horvát edzőm jó tanácsa, hogy mindig a megoldandó helyzetre kell koncentrálni, nem pedig azon agyalni, ami nem sikerült.

– Van idő korrigálni?

– Idő van, mert a célidő 50 perc egy futamra, de lehetőség nem biztos, hogy adódik. Vannak helyek, például a Garda tó, ahol a rajt meghatározó, ha ott rontunk, már nem lehet hátszéllel sem visszajutni az első tízbe. Rio nem ilyen, Rio cseles, olyan „zavarosban halászós”, ami a kis országoknak jó. Akár futamot sem kell nyerni ahhoz, hogy valaki olimpiai bajnok legyen.

– Gran Canaria hasonlít az olimpia helyszínére?

– Nemrég három hetet töltöttünk Rióban, és megtapasztaltuk az ottani extrém körülményeket. Lesz három part közeli és három óceáni pálya, ez utóbbi gyakorlására a spanyol helyszín tökéletes. A nagy csapatoknak saját bázisuk van Rióban, ők nyerni mennek oda. Hazánk kis országként, kis csapatként kis költségvetéssel indul, de ez nem biztos, hogy hátrány. A helyismeret a legfontosabb.

– Épül az olimpia helyszíne?

– A vasbeton oszlopok már állnak, az épületek készülőben vannak, az elő- olimpián a vitorlázással minden zökkenőmentesen ment. Az ideiglenes sátrak és konténerek mellett már látszik a munka vége a Marina del Gloriában.

– Magyarország fenn van a vitorlázás világtérképén?

– Infrastruktúra szempontjából jól állunk, Füred például megfelel az elvárásoknak. A világbajnokságokat azonban olyan helyekre szeretik vinni, ahol van szél, a Balaton ebből a szempontból kiszámíthatatlan.

– Milyen tervei vannak az olimpia után? Feljebb lép másik osztályba?

– A testi adottságaim erre a hajóosztályra tökéletesek, a finn dingihez például tizenöt kilogrammot kéne híznom. Van egy építőmérnöki diplomám, meglátjuk, mit hoz a jövő.

KESZTHELY YACHT KIKÖTŐ

Cím: 8360 Keszthely, hrsz.: 3795/17/B
Tel.: +36 (30) 427-6016

Keszthely Yacht kikötő Facebook logó