Versenyképessé kell tenni a vitorlázást

Ahogy ígérték, megkezdődött az utánpótlás-keresés a keszthelyi jachtkikötőben: a napokban véget ért a negyedik, utolsó nyári tábor is. Sallai Gábor edző úgy látja, a tábor résztvevői között vannak olyan gyerekek, akiket itt tudnak tartani, és hamarosan megkezdhetik velük a munkát.

Keszthely vitorlázás Sallai Gábor– Szeretnénk minél előbb elkezdeni az edzéseket, hogy a táborokban megforduló 60 gyerekből itt tartsuk azokat, akikből vitorlázók válhatnak akár versenyszinten, akár kedvtelésből. A kikötő egyik célja az utánpótlásbázis megteremtése. Keszthelyen hosszú ideje nincs olyan mértékben jelen a vitorlázás, mint ahogy azt a város elhelyezkedése, adottságai indokolnák. Ha felidézzük, hogy egy generációval korábban olyan népszerű versenyeknek adott helyet Keszthely, mint a Helikon-kupa vagy az Alpok–Adria, még lehangolóbb a kép. A legfontosabb teendőnk tehát a bázisteremtés, hogy minél több gyermek és felnőtt vitorlázó legyen. Ezután lehet továbblépni a versenyre felkészítésben.

– Vitorlázni nem lehet a szobában. A mai srácok hogy állnak a természethez?

– A mai fiataloknak szétforgácsolódik az energiájuk, a figyelmük a sok dolog között, amivel foglalkoznak, főként a társadalmi, szülői elvárások miatt. Bizonyos elvárások érthetők, de sokan túlvállalják magukat: négy-öt különfoglalkozásra is járnak iskola után. Másrészt beszippantja őket a mobilok, a tabletek világa, emiatt a természetben, a szabadban végzendő mozgásra kevesebb idejük jut. A legnagyobb kihívás a vitorlázás terén, hogy ezt a természet közeli sportot versenyképessé tegyük elsősorban azoknak, akik a Balaton partján nőnek fel.

– Mielőtt vízre szállnak a fiatalok, meg kell tanulniuk jó néhány dolgot.

– A vitorlázás az egyik legösszetettebb sport, egyszerre igényel önállóságot, csapatszellemet, nagy fizikai, szellemi és technikai felkészültséget. Ez egy természeti-technikai sport, amelynél külső tényezőkhöz, a vízhez, a naphoz, a szélhez kell alkalmazkodni. Ehhez jön a hajó és az emberi tényező.

– Van-e kiugróan tehetséges gyerek a táborozók között?

– Minden sportágra, így a vitorlázásra is igaz, hogy sokkal többet kell edzeni napjainkban a jó eredményekért, mint akár tíz évvel ezelőtt is. Ezért a tehetségfaktor egyre kevésbé meghatározó, sokkal nagyobb teret kap a szorgalom. Egy kevésbé tehetséges, de kitartó gyerek többre viheti, mint aki tehetséges ugyan, de ellazsálja az edzéseket. Természetesen a tehetségeseket is marasztaljuk.

– Mivel lehet motiválni őket?

– A táborban többszemélyes hajókat is használtunk, hogy együtt vitorlázzanak a gyerekek, ez növeli az önbizalmukat, talán valamivel játékosabb is. És persze fontos az oktató húzóereje, az edzések érdekessé, változatossá tétele. A legfontosabb, hogy egy jó csapat alakuljon ki, amelynek tovább növelhető a tudásszintje, és amelyet a későbbiekben bővíteni is tudunk.

– Hosszú-hosszú éveken keresztül kevés dolog történt Keszthelyen a vitorlázás területén. Jó látni, hogy végre megmozdult valami.

– A vitorlázás nem tudja felvenni a versenyt egy kevésbé eszközigényes sporttal, mivel egy cipőnél és egy meznél többet kell invesztálni a sportba. Arra törekszünk, hogy ne kelljen mindenkinek hajót vennie, hiszen nem tudható, egy gyerek meddig marad a vitorlázásban: fél évig vagy akár egy életen át. A célunk hosszú távú: vitorlázzanak minél többen, legyenek Keszthelyen versenyek, amelyekre a fiatalokat is ide tudjuk csábítani a Balaton más részeiről.

Forrás: Monitor Magazin 

KESZTHELY YACHT KIKÖTŐ

Cím: 8360 Keszthely, hrsz.: 3795/17/B
Tel.: +36 (30) 427-6016

Keszthely Yacht kikötő Facebook logó