Egységben a vitorlásklubok
      az utánpótlás-nevelésért

Három vezető, egy közös cél a Balatonon

A keszthelyi jachtkikötőben működő sportklub deklarálta az összefogás szükségességét az utánpótlás-nevelés terén. Lukács Krisztián elnök vállalja: kikötőjüknek nincs meg az infrastruktúrája a gyerekek nagyobb számban képzéséhez, de akár edzővel, akár hajóval, akár anyagilag támogatná a nevelésüket.

A Keszthelyi Yacht Club és a Keszthelyi József Attila Vitorlás Sportegyesület üdvözli a kezdeményezést.

Lukács Krisztián: Együtt kell működnünk a hatékony képzéshez

Keszthely Yacht Kikiötő utánpótlás vitorlázás– Az utánpótlást keresve rendezünk nyári tábort a keszthelyi jachtkikötő területén. Az első nagyon jól sikerült, a gyerekek zöme megszerette a Balatont, és betekintést nyert a vitorlázás alapjaiba. Öröm volt nézni, ahogy a hétfői ijedtségből négy-öt nap alatt eljutottak oda, hogy boldogan mosolyogva, nevetgélve, kiabálva forgolódtak az optimistekkel. Még három táborunk lesz, és bízunk abban, hogy a résztvevőkből 6–10 gyerek folytatni szeretné. Ősztől az ő képzésüket felvállaljuk, azonban nem ez a fő profilunk. Az edzőt és néhány hajó fenntartását biztosítani tudjuk, illetve a tehetséges gyerekek közül néhánynak az éves költségeit is átvállaljuk. Tömeges kishajós utánpótlásképzésre azonban a mi kikötőnk jellegéből, kialakításából, infrastruktúrájából adódóan nem alkalmas. Mi a nagyhajós, hosszú távú versenyeken szeretnénk részt venni, az ehhez szükséges hajóparkot építjük, az olyan 8–15 fős legénységet mozgató vitorlások kikötőbe vonzásán dolgozunk, mint a Fifty-Fifty vagy a Lisa. Fontos az utánpótlásképzésben, hogy minél előbb kezdjen el a gyerek vitorlázni, mert annál összetettebbek lesznek azok a készségei, képességei, amelyek alapján később komolyabb technikai tudású vitorlázóvá válhat nagyobb hajókon. A vitorlázás központjának tekinthető Balatonkenesén, Füreden vagy Földváron megvannak azok a sportklubok, amelyek felvállalják az utánpótlásképzést, és egymással együttműködve ennek helyet, teret adnak. Egy ilyen központra Keszthelyen is szükség van, hogy az utánpótlásképzés legalább a kilencvenes évek szintjére fejlődjön. Ki kell jelölnünk azt a megfelelő infrastruktúrájú kikötőt, amely alkalmas a feladatra. Örülünk, hogy a többi klub nyitott a meglévő erőforrások egyesítésére, hogy még az idén létrejöjjön az együttműködés a lehető leghatékonyabb neveléshez.

Tompos Kálmán: Demonstrálni kell az egységet

– Minden klubnak az az érdeke, hogy legyen utánpótlás. A Keszthelyi Yacht Club (KYC), a Keszthelyi József Attila Vitorlás SE (KJAVSE), a keszthelyi jachtkikötő sportklubja és a Keszthelyi Túravitorlás Club közösen finanszírozhatná az utánpótlás-nevelést, a versenyeken pedig egyértelművé tennénk, hogy keszthelyi nevelésű indulóról van szó. Ezzel a városnak is lehetne demonstrálni a vitorlázók közötti egységet: láthatóvá válna, hogy a klubok hajlandók támogatni a vitorlássportot, ha a város biztosítja a kikötőhasználati lehetőséget minden klubnak. Mi ezért alakultunk annak idején, és ezt is szeretnénk csinálni. A KYC kikötője alkalmas arra, hogy kulturált körülmények között lehessen dolgozni. Mi szolgáltatnánk a versenyekhez a személyzetet és a technikai hátteret, a felszereléseket, a hajókat, a másik két klub pedig anyagilag lenne jelen. Nálunk éves szinten 15-17 fiatal jár edzésre, négyen–öten versenyezni is mennek, a nyári táborokban pedig 150-200 gyerek fordul meg. Aki azonban magas szintre jut, elmegy Keszthelyről, mert máshol jobbak a kondíciók. Olyan lehetőségeket kell teremteni nekik, hogy maradni akarjanak.

Vancsura Miklós: A vitorlázás lehet a kovásza a turisztikai fejlesztéseknek

– A keszthelyi vitorlázás fejlődése nem lehetséges a gyerekek oktatása, a velük való foglalkozás nélkül. A KJAVSE sokáig az éves költségvetése negyven százalékát költötte az ifjúságra szép eredményekkel. A nyolcvanas években az összes fiú válogatott vitorlázó versenyző itt volt sorkatona, és itt készült a világversenyekre is. Itt volt többek között Litkey Farkas, Kálóczi Antal és sokan mások. Később innen indultak a Sallai testvérek, közülük Gabó különösen eredményes volt, a Vargha testvérek, a Büki testvérek, a Völgyi testvérek Regős Attila edzői tevékenységének eredményeként, aki most a Tihanyi Hajós Egylet és a 420-as válogatott edzője. Sajnos ő sincs itthon. Az idén a fiatalok összeálltak a Kékszalagra a Lisa hajón és már korábban a Huncaten. Igen jó eredményt értek el, ezzel Keszthely neve ott volt a legnagyobb tókerülő versenyen. Ez nem egy úri sport, de csak komoly technológiával, közös áldozatvállalással lehet jó eredményeket elérni. Mi a feltételeket tudjuk biztosítani: megvannak a gyakorlóhajók, megvan a hely, megfelelünk a biztonsági kritériumoknak. Készen állunk arra, hogy a gyerekeket akár tömegsport jelleggel, a sportra nevelés jegyében megismertessük a Balaton másik arcával. Azon fiataloknak pedig, akik megszerették a vitorlázást, lehetőséget kell adni arra, hogy itt hajózhassanak. A kikötőket a túravitorlásokkal együtt négy klub használja, és fejlesztésre szorulnak. A KYC kikötője nem a legjobb helyen van feliszapoló mederrésszel. Nálunk a KJAVSE-ben a hátsó infrastruktúra, a víz és a szennyvíz a gond. Modern kikötőként a keszthelyi jachtkikötőre lehet a vitorlásturizmust alapozni, mennyiségileg és minőségileg is megfelelő helyszín. A tulajdonosai fiatalok, agilisak, szakmabeliek. A városban meg kell kezdeni a vitorlázás presztí- zsének növelését. A Balatonon a hajózás emblematikus fejlesztési lehetőség a turizmus szempontjából, de kikötő nélkül a Balatont nem lehet használni, tudomásul kell venni, hogy áldozni kell rá. Akkor lehet idehozni kvalifikált vízi turisztikai réteget, ha megfelelő minőségű szolgáltatási háttér van, amelyet nekünk kell kialakítanunk. Keszthely nevét akkor tudjuk felírni a vitorlázás térképére, ha összefognak a klubok, mint az ez évi Kékszalagon. Mi mindenre nyitottak vagyunk.

Forrás: Monitor Magazin

KESZTHELY YACHT KIKÖTŐ

Cím: 8360 Keszthely, hrsz.: 3795/17/B
Tel.: +36 (30) 427-6016

Keszthely Yacht kikötő Facebook logó