Keszthely maga lehetne a kánaán

Keszthely maga lehetne a Kánaán

Keszthely kivételes város: ötven kilométeres körben a termálvíztől a cseppkőbarlangig, a Kis-Balatontól a nagy Balatonig, a hegyektől Hévízig és Zalakarosig minden megtalálható, ami a pihenést és a gyógyulást szolgálja. Remek az infrastruktúrája: itt a sármelléki repülőtér, van vasút, nem messze az autópálya. A kultúra városa: a Cadillac-múzeumtól kezdve a Balatoni Múzeumig, a Festetics-kastélytól a Balaton Színházig, a borfesztiváltól a nyári vízparti rendezvényekig duzzadhatna a város az élettől.

Valami mégis hiányzik

Egy jól prosperáló ipari/innovációs park felépítéséhez minden ragyogó adottságunk megvan. A nagyobb munkahelyteremtő vállalkozások eddig mégis elkerülték Keszthelyt. Voltak kísérletek a rendszerváltozás óta eltelt huszonöt évben. A polgármesterek visszatekintéséből is láthatjuk, hogy a kezdeti hurráoptimizmus után a józan realitások mindegyik vezetéssel megértették a több lábon állás szükségességét, a kezdeményezések valahogy mégis egyre-másra kudarcba fúltak. A most regnáló polgármester azt mondja, mindenkit tárt karokkal és lehetőségekkel várnak, aki Keszthelyen szeretne letelepedni, itt szeretne üzemet létrehozni.

Valóban így van ez?

Olybá tűnik, hogy az utóbbi két és fél évtizedben a nagyobb beruházások, építkezések leginkább a politikai csatározások áldozatául estek. Annak ellenére, hogy szinte mindegyik polgármester úgy nyilatkozik, egy Keszthely nagyságú településen a megoldandó feladatok nem politikai természetűek.

Kezdhetjük a sort az Abbáziával: az önkormányzat nyakon csapta a saját ígéretét, sokéves perfolyamot zúdítva a város nyakába, nem beszélve a kártérítésként fizetett milliókról és az elfecsérelt telkekről, ahol egy 140 apartmanos üdülőlétesítmény helyett most a gaz az úr.

Folytassuk mondjuk az angolnateleppel! A város háromszázmillió forintért megvette, a szállodakomplexum ötvenszázalékos kihasználtsággal is évi százmillió forintos bevételt jelentett volna. A tervezett egészségturisztikai centrum azonban a mai napig nem épült meg. A területet egy másik polgármester eladta háromszoros áron, a pénz azonban elfolyt. Se kecske, se káposzta.

A Szigetfürdő átépítésével olyan élménypark jöhetett volna létre, amely az év tizenkét hónapjában nyitva áll, és független felmérések szerint évente ötszázezer vendéget vonzott volna. Megfúrták.

Ne felejtsük el a sármelléki repülőtér hányatott sorsát se: csőd, felszámolás, egy határidőre nem fizető brit cég, az új pályázaton nyertes magyar vállalkozó pedig maga sem tudja, mit vett a légikikötőkre vonatkozó szabályozások, jogi herce-hurca miatt…

De itt a laktanya, a Balaton Szálló, a Hullám Szálló, a vízparti ingatlanok, a Libás…

A Libás helyzete több évtizede megoldatlan, lassan a korosodó urak csónak- kikötője lett belőle. De most itt van valaki, aki fiatal, elszánt, lendületes, tervei vannak. Valami végre elkezdődött. Nem történt ennyi változás a Libáson az utóbbi néhány évben összesen, mint az utóbbi néhány héten.

A kikötő rendbetételével jelentős nagyságrendben lehetne munkahelyet teremteni. A helyben befizetett és helyben maradó adóból pedig a turisztikai infrastruktúrát is lehetne fejleszteni, újabb munkahelyeket és újabb befizetett adót generálva. Ezzel bezárulna a kör, és minden menne a maga útján. A pénz vonzza a pénzt, az első komoly befektető most itt toporog a küszöbön.

Ha az első fecske fészket rak, a többiek először a drótokon ülve érdeklődve nézik, és ha érzik a biztonságot, ők is tojást raknak, fialnak. Ne feledjük, egyetlen befektető sem megy olyan helyre, ahol nem tudja biztoságban a pénzét, garantáltnak a hasznát. Egyetlen befektető sem fog egy olyan Keszthelyre jönni, amely a média kereszttüzében áll.

Ha belegondolunk abba, hogy ezek a beruházások mind megvalósulnak, és nem azért maradnak el, mert a politikai erők összecsapnak, vagy mert nem látjuk a fától az erdőt, esetleg mert az erőnket akarjuk fitogtatni, Keszthely maga lehetne a Kánaán.

A pénz a csendet szereti.

Ne zavarjuk (f)el!

KESZTHELY YACHT KIKÖTŐ

Cím: 8360 Keszthely, hrsz.: 3795/17/B
Tel.: +36 (30) 427-6016

Keszthely Yacht kikötő Facebook logó